ANNEJET VAN DER ZIJL IN PAPENDRECHT

21-04-2010

 Annejet van der Zijl,  schrijfster van de onlangs verschenen, spraakmakende biografie Bernhard, een verborgen geschiedenis, was vanavond in de Openbare Bibliotheek Papendrecht om te vertellen over haar boeken. De avond werd georganiseerd door de sectie Letteren van de st. CRP.

Ze vertelde dat ze oorspronkelijk journalist was en buitenlandscorrespondent had willen worden. Een langdurig verblijf in Londen maakte haar duidelijk dat ze eigenlijk niet uit Nederland weg wilde. Toen ook nog bleek dat geen neus had voor "scoops", wierp ze zich op onderzoeksjournalistiek. De stap naar het schrijven van biografieën was hierna een logische.

Ze begon haar schrijverscarrière met Jagtlust (1998): de geschiedenis van een Goois landhuis, waar in de jaren vijftig en zestig alles wat jong en artistiek was, samenkwam. In 1999 nam van der Zijl ontslag als journaliste bij HP/De Tijd en schreef ze Anna, een biografie over Annie M.G. Schmidt. Ze streefde hierbij een zo compleet mogelijk verhaal te schrijven dat ook spannend was om te lezen. Haar grote bekendheid kwam met Sonny Boy (2004), een waargebeurde, hartverscheurende geschiedenis van twee ongewone geliefden: een Surinaamse man en een Hollandse vrouw in de jaren '30 en '40

ANNEJET VAN DER ZIJL IN PAPENDRECHT