HOORSPEL "AAN DE LANGE WEG" OVER VEERWEG

26-09-2009

In 2004 verscheen de roman Aan de Lange Weg van schrijver Meurs A.M. In het boek vertelt Meurs over het leven van mensen die aan de Lange Weg in het Brabantse Veldhoven wonen en woonden. Het boek geeft een prachtige beschrijving van de pieken en dalen in hun leven en hoe het is om aan de Lange Weg te wonen, in een dorp dat in de loop der jaren een stad wordt. Het vertelt een universeel verhaal van het menselijk bestaan, van oorlog, opgroeien, van grote plannen en afbraak en van nederige sterfelijkheid.

Patrizia Filia, van Stichting de Luiaardvrouwe, bewerkte deze roman tot een prachtig hoorspel. Aan De Lange Weg gaat namelijk niet alleen over Veldhoven, maar eigenlijk over alle dorpen in Nederland. Zo staat Veldhoven ook model voor Papendrecht en die Lange Weg had net zo goed de Veerweg kunnen heten.

Dat hoorspel is inmiddels opgenomen met een groep Papendrechtse acteurs. Op 8, 9, 10 en 11 oktober wordt het in Papendrecht ten gehore gebracht. Een ruimte in sporthal De Laaght verandert in een grote huiskamer met zitbanken en fauteuils. Het selecte publiek neemt plaats en gaat op zijn gemak naar stemmen luisteren. Het zijn stemmen van personages uit de vorige eeuw. Ze vertellen over hun ervaringen, hun angsten, hun hoop. Serge Aanstoot schreef de geluidcompositie, de stemmen zijn die van Ellen Nardten, Joost Hogervorst, Jacqueline Gort, Willy Zijlmans, Esther Hogervorst, Dorethy Reichwein, Piet van de Merwe en Peter Weeting.

Aan de wanden van de huiskamer zijn beelden van de Veerweg te zien, afkomstig uit het onuitputtelijke archief van Stichting Dorpsbehoud.

Het hoorspel duurt ongeveer 135 minuten. Er is geen pauze. Tijdens het hoorspel worden drank en hapjes geserveerd. Per voorstelling zijn er slechts 30 kaarten beschikbaar. Kaarten kosten €10,00 en zijn verkrijgbaar bij de Ticketshop van Theater De Willem aan de Markt 2 of via de website www.theaterdewillem.nl. De voorstellingen op 8, 9 en 10 oktober beginnen om 14.00 en om 20.00 uur, de voorstelling op 11 oktober begint om 14.00 uur

Voor wie van bijzondere uitgaven houdt, is er een boek door middelbare scholieren samengesteld onder begeleiding van Dana Gooijer, met hierin portretten van Papendrechters die over hun lange weg vertellen

HOORSPEL "AAN DE LANGE WEG" OVER VEERWEG