Nieuws 2010

 

LUSTRUM PAPENDRECHTS DICTEE SUCCESVOL

Papendrecht, 2 december 2010 - Het vijfde Groot Papendrecht Dictee is gisteren gehouden in zalencentrum De Palm in Papendrecht. Er waren 44 deelnemers, die varieerden in leeftijd van 16 tot ruim 60 jaar.

De titel van het dictee van dit jaar was "Een abc'tje". Zoals gebruikelijk, was de
tekst geschreven door Hans Verzijl en bevatte deze een mix  van geestigheden en struikelblokken. De meest gemaakt fouten waren te vinden bij de woorden: gechoqueerd, gejeremieer, mythische, relaxed, minuscule, allweatherkleding, ge-e-maild, schlemielige, bosschages en buitenissige.

Begint het Groot Papendrechts Dictee zo langzamerhand een traditie te worden, de winnaars waren ook al eerder van de partij. De eerste prijs ging naar mevr. S.A.G. de Vries (14 fouten) en de tweede prijs werd gedeeld door Bianca Nederlof en Lorenzo Essoussi (15 fouten elk). 

Ook dit Papendrechts Dictee was georganiseerd door de sectie Letteren van de st. CRP. In 2011 verwachten we de zesde editie!
 
Foto: Chris Wijmans
 
KOFFIECONCERTEN WEER VAN START

Papendrecht, 2 december 2010 - De koffieconcerten die door de stichting Culturele Raad Papendrecht in samenwerking met de Rivas worden verzorgd gaan het tweede seizoen in.

Het eerste concert staat geheel in teken van de kerst en wordt gegeven door leerlingen van de Muziekpraktijk van Anneke den Breeker-Schijvens. Het zijn tien solo stemmen die zich speciaal voor deze gelegenheid presenteren als vocal-group "All Special". Het repertoire bestaat uit zowel het traditionele als het meer bekende kerstlied en wordt afgesloten met een gezamenlijk gezongen "Stille nacht"

Het concert vindt plaats op zaterdag 11 december in de Waalburcht, Kleine Waal 6, van 10.30-11.15. De toegang is gratis.
 
 
NOG PLAATSEN VOOR HET GROOT PAPENDRECHTS DICTEE

Papendrecht, 17 november 2010 – Er is nog een aantal plaatsen beschikbaar voor mensen die willen meedoen aan het Groot Papendrechts Dictee. Het dictee wordt vor de vijfde maal georganiseerd door de sectie Letteren van de st. Culturele Raad Papendrecht.

U kunt zich opgeven bij Wendy Stam (secretaris van de st. CRP). U wordt verzocht uw naam, leeftijd, geslacht en uw adres op te geven. Uiterste aanmeldingsdatum is 29 november. Na aanmelding krijgt u een bevestiging toegestuurd. De toegang/deelname is geheel gratis en bovendien krijgt elke deelnemer twee consumptiebonnen voor koffie, thee of frisdrank. Ook kunt u de pen waarmee u het dictee schrijft na afloop behouden.

Het Groot Papendrechts Dictee vindt plaats op  woensdag 1 december in zalencentrum De Palm in Papendrecht (zaal open: 19.30 uur, aanvang dictee: 20.00 uur).  Alleen personen die wonen in een van de Drechtsteden en 16 jaar of ouder zijn, kunnnen meedoen. Er valt een 1e, 2e en 3e prijs, respectievelijk een irisbon van € 75,  € 50 en € 25 te winnen.

 
PAPENDRECHTS DICTEE WORDT GOEDLOPEND VERHAAL

Papendrecht, 10 november 2010 - "Voor de vierde keer is maker Hans Verzijl van de Culturele Raad Papendrecht erin geslaagd om een brok proza te debiteren dat zich (...) onderscheidt door een goedlopend en onderhoudend verhaal", zo vertelt Piet Kaptein in een verhaal dat De Klaroen vandaag publiceert (
KLIK HIER voor de gehele tekst). Het gaat hier natuurlijk over ons vijfde Groot Papendrechts Dictee, dat op 1 december zal plaatsvinden.

Plaats van handeling is zalencentrum De Palm in Papendrecht (zaal open: 19.30 uur, aanvang dictee: 20.00 uur). De toegang/deelname is geheel gratis en bovendien krijgt elke deelnemer twee consumptiebonnen voor koffie, thee of frisdrank. Ook kunt u de pen waarmee u het dictee schrijft na afloop behouden.
 
VIERDE EXPOSITIE IN DE WAALBURCHT

Papendrecht, 1 november 2010 -
Medewerkers van de Sectie Amateurkunst van de St. Culturele Raad Papendrecht hebben een nieuwe expositie ingericht in De Waalburcht aan de Badhuisstraat. Het is de vierde expositie van dit jaar.

De expositie is samengesteld uit werken van twee amateurkunstenaars uit Papendrecht en Brandwijk. Annie Vlot toont tien schilderijen in aquarel en vier in acryl en Ria Breedveld 14 schilderijen, allemaal in een bijzonder houtskool en acryl.

De expositie, op de 1e verdieping in het restaurant en in de gang naar het zorghotel, duurt tot eind januari 2011 en is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van De Waalburcht.

 
Foto's: Ruud van Mourik
 
KUNSTWEEK IN KUNSTUITLEEN


Papendrecht, 1 november 2010 -  De Regionale Kunstuitleen Papendrecht biedt al 24 jaar hedendaagse en eigentijdse kunst voor elk wat wils. Wie zich tijdens de landelijke “Kunstweek, kunst met een kus” op zaterdag 6, vrijdag 12 of zaterdag 13 november bij deze Kunstuitleen inschrijft als nieuwe abonnee, ontvangt het voor dit jaar speciaal vervaardigde “kunstweekgeschenk” en leent tevens de eerste drie maanden gratis.

Kunstweek
De Kunstweek zet op talloze manieren beeldende kunst en Nederlandse beeldend kunstenaars in de schijnwerpers. Het thema van dit jaar is “kunst met een kus”. De Kunstweek omvat een groot aantal verschillende publicaties, evenementen en festiviteiten waaronder de verkiezing Kunstenaar van het Jaar, die op 6 november van dit Jaar bekend wordt gemaakt. Verder is er het Kunstweekgeschenk, exposities bij 115 aan de Kunstweek deelnemende galerieën, kunstuitlenen en musea, het Kunstweekboek, de uitgave: Wie is Wie in de Kunstwereld en de verkiezing van de Kunststad van het Jaar. Meer informatie op:
www.kunstweek.nl

De Kunstuitleen heeft ook speciaal voor de Kunstweek een tentoonstelling samengesteld met het werk van de recent overleden kunstenaar Corneille.  Alle nieuwe tentoongestelde werken zijn na de kunstweek ook te leen. De Kunstuitleen is bereikbaar "om de hoek" van de Bibliotheek.

Voor meer informatie over de Kunstuitleen: KLIK HIER

 
PAPENDRECHT FM NU IN DE LUCHT

Papendrecht, 31 oktober 2010 -  De nieuwe Papendrechtse lokale omroep, Papendrecht FM, is in de lucht. Zender en antennes zijn vrijdag geïnstalleerd op het dak van de Pelsertflat aan de Rembrandtlaan. Papendrecht FM is te horen op 105.0 MHz (in de FM-band). De zender is te ontvangen tot voorbij Schoonhoven.

Muziek vormt nu nog de hoofdmoot van het programma, hoewel op het hele uur wel nieuwsuitzendingen worden gebracht, verzorgd door LMN (Lokaal Media Netwerk). Eigen programma's laten nog even op zich wachten. Aan de Schoorweg wordt namelijk hard gewerkt in het nieuwe onderkomen om de studio bedrijfsklaar te maken.

Inmiddels is Papendrecht FM ook te horen op de Papendrechtse kabel, op 105.9 MHz.

De foto linksboven toont een zeer tevreden stichtingsvoorzitter, Chris Wijmans (links), met de zender in de handen.
 
 
Foto's: Chris Wijmans
 
MAARTEN VAN ROSSEM BOEIT EEN AVOND LANG

Papendecht, 28 oktober 2010 - Maarten van Rossem, de bekende historicus / commentator uit Utrecht, wist gisterenavond in de Papendrechtse Bibliotheek een publiek van 140 mensen met gemak te boeien. Hoewel zijn verhandeling het populisme in Nederland tot onderwerp had, bewandelde hij vele zijpaden en kwamen veel andere zaken aan de orde.

De publicatie van Van Rossems laatste boek, Waarom is de burger boos?,
vormde de aanleiding voor zijn komst. Volgens Van Rossem is de burger boos omdat hij zich zorgen maakt over de omvangrijke immigratie en de veronderstelde negatieve effecten daarvan voor de Nederlandse samenleving. Tijdens zijn betoog trachtte hij aan te tonen dat deze effecten in feite lang niet zo negatief zijn als wordt gedacht.

Inhakend op de actualiteit van de Haagse politiek liet hij duidelijk blijken geen moeite te hebben met houders van twee paspoorten (er bleken in het publiek een stuk of vier dubbele paspoorthouders te zitten): het werd een van de motieven voor deze avond.
 
Foto: Hans Hulswit
 
LUSTRUM GROOT PAPENDRECHTS DICTEE

Papendrecht, 24 oktober 2010 - Voor de vijfde keer op rij organiseert de sectie Letteren van de Stichting Culturele Raad Papendrecht het Groot Papendrechts Dictee. Dit vindt plaats op  woensdag 1 december  in zalencentrum De Palm, te Papendrecht (zaal open: 19.30 uur, aanvang dictee: 20.00 uur). Net als in de voorgaande jaren, kunnen alleen personen meedoen die wonen in een van de Drechtsteden. Deze keer is er maar één categorie: 16 jaar en ouder. Er valt een 1e, 2e en 3e prijs, respectievelijk een irisbon van € 75,  € 50 en € 25 te verdienen. De zaal is met zestig deelnemers vol. En vol is helaas echt vol.

U kunt zich aanmelden bij Wendy Stam (secretaris van de Stichting Culturele Raad Papendrecht), dinsdag en donderdag telefonisch te bereiken op: 078-6150496, of via e-mail: 
w.stam@papendrecht.nl . U wordt verzocht uw naam, leeftijd, geslacht en uw adres op te geven. Na aanmelding krijgt u een bevestiging toegestuurd.

De toegang/deelname is geheel gratis en bovendien krijgt elke deelnemer twee consumptiebonnen voor koffie, thee of frisdrank. Ook kunt u de pen waarmee u het dictee schrijft na afloop behouden. Indien u niet aan het dictee wilt deelnemen maar wel graag toeschouwer bent, is dat ook mogelijk.
Kortom, alle ingrediënten zijn weer aanwezig voor een spannende, maar bovenal leerzame avond. U meldt zich toch ook weer aan?
 
CRP ROCK NIGHT 2010

Papendrecht, 12 oktober 2010 - De sectie Muziek van de st. CRP organiseert voor de tweede maal een rockavond in centrum Interval: CRP Rock Night 2010!

Net zoals vorig jaar biedt deze avond een podium voor regionaal talent. Er zullen vier bands pelen: Red Heat (zie foto), The Remains, Straight Unicorn en Opposing Reverse. Voor meer informatie over deze bands:
KLIK HIER.

De avond vindt plaats op zaterdag 23 oktober in Interval aan de Lange tiendweg 8A. De zaal gaat open om 20.00 uur. Kaartjes kosten € 3,50.
 
 
EXPOSITIE “MET Z’N ALLEN X” FEESTELIJK GEOPEND

Papendrecht, 4 oktober 20101- Vrijdag 1 oktober is in de Bibliotheek Papendrecht de expositie “Met z’n allen X” feestelijk geopend door de voorzitter van de sectie Amateurkunst van de st. CRP, Ruud van Mourik, in aanwezigheid van een grote groep amateurkunstenaars en belangstellenden.

Na een overzicht gegeven te hebben van de locaties waar de “Met z’n allen” hebben plaatsgevonden (van ons toenmalige Museum voor Moderne Kunst “De Rietgors”, via Verpleeghuis “De Wieken” naar de Bibliotheek) dankte hij Nelly Dekkers (helaas door omstandigheden niet aanwezig) die hier met haar mensen in 2000 mee begonnen is.Een woord van dank was er ook voor Krijn Buizer, die jarenlang exposities heeft ingericht en een aantal mensen de grondbeginselen hiervan heeft bijgebracht. Zo hebben Ruud van Mourik en Gert Klaassen,die de huidige expositie hebben ingericht, hier van geprofiteerd.

Verder dankte Ruud de 41 amateurkunstenaars, die gevolg hebben gegeven aan onze oproep door mee te doen met ieder 1 werk aan deze “Met z’n allen X”. Want zo hebben we dit met z’n allen mogelijk gemaakt.

Ga vooral een kijkje nemen in de Bibliotheek aan de Markt. De expositie duurt tot eind van het jaar.

 
 
“MET Z’N ALLEN X” IN BIBLIOTHEEK

Papendrecht, 28 september 2010 - In de Openbare Bibliotheek van Papendrecht is tot 7 januari 2011 een expositie te zien van de sectie Amateurkunst van de Stichting CRP onder de titel “Met z’n Allen X”.

“Met z’n Allen” is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij amateurkunstenaars uit Papendrecht en omgeving allen één werk mogen exposeren. Dit jaar doen er 41 amateurkunstenaars mee aan de 10e versie.

Er hangen 38 werken aan de wanden in verschillende technieken zoals potlood, O.I. inkt, aquarel, acryl, olieverf, foto en Tiffany. In de vitrine zijn werken in ijzer, brons en keramiek te bewonderen.

De feestelijke opening  van dit jaarlijkse evenement vindt plaats op vrijdag 1 oktober, om 17.00 uur. De expositie is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

 
MAARTEN VAN ROSSEM IN PAPENDRECHT

Papendrecht, 20 september 2010 – De bekende commentator en “Amerikadeskundige” Maarten van Rossem komt op woensdag 27 oktober naar Papendrecht om een lezing te geven. De avond wordt georganiseerd door de sectie Letteren van de Stichting Culturele Raad Papendrecht.

Maarten van Rossem geeft regelmatig commentaar op politieke en culturele kwesties voor radio en televisie. Hij biedt geen zonnige kijk op de wereld, maar moet ook niets hebben van modieus cultuurpessimisme. Van Rossem heeft veel over Amerika geschreven. Hij schrijft helder en ironisch in een populair-wetenschappelijke stijl over de Amerikaanse cultuur en politiek.

In 2005 verscheen De wereld volgens Maarten van Rossem, waarin hij kritisch afstand neemt van de nationale depressie die Nederland lijkt te zijn aangepraat. Van Rossem schrijft niet alleen, want in 2008 is hij te zien geweest in een televisieserie van de EO over geloof in de Verenigde Staten. In 2009 was Van Rossem ook te zien in de NCRV-reeks ‘Op reis met Van Rossem’, waarbij hij door Nederland reisde. Recent is het boek Waarom is de burger boos? verschenen. Hierin laat Maarten van Rossem zijn licht schijnen over hedendaags populisme.

Ook in Papendrecht zal Maarten van Rossem zijn prikkelende mening geven over historische en actuele zaken die hem en ons bezighouden.

De avond vindt plaats in de openbare Bibliotheek en begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 7,50. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Openbare Bibliotheek, Markt 2  in Papendrecht (tel. 078 6150017). De zaal is open vanaf 19.30 uur.

 
NIEUWE EXPOSITIE IN DE WAALBURCHT

Papendrecht, 2 augustus 20101 - Medewerkers van de Sectie Amateurkunst van de St. Culturele Raad Papendrecht hebben een nieuwe expositie ingericht in de De Waalburcht aan de Badhuisstraat.
De expositie is samengesteld uit werken van Marian Nugteren uit Dordrecht. Marian toont 18 schilderijen in acryl en 7 schilderijen in pastel.

De expositie, op de 1e verdieping in het restaurant en in de gang naar het zorghotel, duurt tot 29 oktober 2010 en is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van De Waalburcht.

 
Foto's: Ruud van Mourik
 
NIEUWE EXPOSITIE IN BIBLIOTHEEK

Papendrecht, 30 juni 2010 - Medewerkers van de sectie Amateurkunst van de st. CRP hebben een nieuwe expositie ingericht in de Openbare Bibliotheek Papendrecht.

Drie amateurkunstenaars exposeren hier hun werk aan de wand en in een vitrine. Moeder en dochter Leen Polderman en Aartien van der Gun tonen schilderijen in acryl. In de vitrine bevinden zich beelden in speksteen en klei en schilderijtjes in acryl van Mies Lans.

De expositie duurt tot 24 september van dit jaar en is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
 
Foto's: Ruud van Mourik
 
OP DE KOFFIE BIJ BLITZ!

Papendrecht, 15 juni 2010 - Het zesde en laatste koffieconcert van het seizoen in de serie “Aangenaam Goud”, georganiseerd door de stichting Culturele Raad Papendrecht en Rivas zal worden verzorgd door het Papendrechtse soul/popkoor Blitz.

Papendrecht is een super jeugdkoor rijker! Het is vorig seizoen gestart in samenwerking met To Be en bestaat uit zangtalent in de leeftijd van 8-15 jaar. De kinderen zingen een divers repertoire van pop- en soul-liedjes en zijn een genot om naar te kijken en luisteren. Na een periode van hard werken en spetterende optredens sluiten zij het seizoen af op zaterdag 26 juni op de locatie Verpleeghuis De Waalburcht, Kleine Waal 6 te Papendrecht van 10:30-11:15. Het koor staat onder leiding van Hannelore van Hamburg.

De toegang en koffie zijn gratis, en iedereen is welkom!

De koffieconcerten zijn een succes gebleken, en de organisatie gaat binnenkort rond de tafel om te kijken of dit mooie Papendrechtse initiatief een vervolg kan krijgen. Muzikanten die belangstelling hebben om op een van de volgende koffieconcerten op te treden kunnen zich opgeven via rivaskoffieconcerten@gmail.com

 
BEELDENBOULEVARD PAPENDRECHT OFFICIEEL GEOPEND

Papendrecht, 12 juni 2010 - De Beeldenboulevard Papendrecht, een project van de
Stichting Beeldenpark Drechtoevers langs het Merwehoofd, is vanmiddag officieel geopend. Burgemeester Cees de Bruin en wethouder van cultuur Joke Reuwer verrichtten de opening door het overhandigen van een glas champagne aan een "levend standbeeld". De opening  werd bijgewoond door ruim 100 belangstellenden.

Het festijn werd opgeluisterd door streetdancers van
Bounce en stadsdichter van Dordrecht Marieke van Leeuwen, die met muzikale omlijsting drie gedichten voordroeg. In haar gedicht "Beelden" zei zij o.a.:
"scherp tegen lucht en water afgetekend
gesetteld op de muur of op dit plein
zijn deze stille beelden vanzelfsprekend
alsof ze hier en nu geboren zijn".

De huidige expositie, getiteld Het Moment, is de eerste van een lange reeks. De sokkels op de muur langs het Merwehoofd zijn permanent, de beelden erop niet, Zij zullen over ruim een half jaar vervangen worden door andere. Zo ontstaat een levendige, steeds veranderende boulevard met de mooiste voorbeelden van de Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst.

Voor meer foto's van de opening op de site Papendrecht in Beeld:
KLIK HIER.
 
Foto's: Hans Hulswit
 
BEELDENBOULEVARD NADERT VOLTOOIING

Papendrecht, 30 mei 2010 - De Beeldenboulevard die door Beeldenpark Drechtoevers aan het Merwehoofd in Papendrecht wordt gerealiseerd nadert zijn voltooiing. Afgelopen donderdag werden de eerste sokkels gemonteerd op de kademuur. De sokkels zijn definitief, maar de werken die erop geplaatst worden, zijn dat niet. Ze worden na verloop van tijd vervangen door andere. 

Op de kademuur komen vijf sokkels en dus ook vijf beelden te staan. Daarnaast komen er op speciale betonnen sokkels op straatniveau nog eens acht beelden bij. De Stichting Beeldenpark Drechtoevers bestaat al jaren en beheert het beeldenpark aan de Zwijndrechtse oever. De sprong naar Papendrecht is een eerste fase van een uitbreiding, waarbij te zijner tijd ook in Dordrecht kunstwerken geplaatst zullen worden. Ter gelegenheid van de opening van de Beeldenboulevard is ook de website van de Stichting Beeldenpark Drechtsteden vernieuwd:
KLIK HIER.

Het beeld op de foto (van Ruud van Mourik) is van Maïté Duval. Het is van brons en heet "Enjoyment". Voor meer foto's:
KLIK HIER.

Op 12 juni opent burgemeester Cees de Bruin het Papendrechtse deel van het Beeldenpark Drechtoevers.

 
ST. CRP STEUNT BEHOUD BOOMFOSSIEL

Papendrecht, 26 mei 2010 - Het bestuur van de stichting Culturele Raad Papendrecht heeft gisteren besloten financiële steun te verlenen aan het behoud van een 4000 jaar oude boomfossiel, die onlangs in de Oostpolder gevonden werd.

De veeneik kwam tevoorschijn bij het verbreden van een sloot. Hoewel er meerdere werden aangetroffen, trok deze eik in het bijzonder de aandacht vanwege zijn omvang: het fossiel is ongeveer 7 meter lang en heeft een diameter van ongeveer 86 cm tot 1 meter (bij de wortels). Het is de grootste veeneik die tot nu toe in de Alblasserwaard is gevonden. Men schat dat de boom tussen 400 en 450 jaar oud is geworden. Hij moet omstreeks 2000 v. Chr. zijn omgevallen.

Hoewel de meeste van dit soort bomen als grof vuil worden afgevoerd, is besloten deze te behouden. De boom is te bezichtigen op het terrein van de
"Fruitheerlijkheid"
in de Kerkbuurt. Met de steun van de CRP zal de exacte leeftijd worden bepaald. Bovendien zal een aantal voorzieningen worden getroffen voor de bescherming van het fossiel tegen weer en wind.
(Foto's: Hans Hulswit)
 
JAARLIJKSE AMATEURAVOND MET BART VAN DER BOM

Papendrecht, 25 mei 2010 - De jaarlijkse avond voor amateurkunstenaars van Papendrecht en omstreken is dit jaar op woensdag 19 mei gehouden in de Openbare Bibliotheek Papendrecht. Ongeveer 45 belangstellenden woonden de avond bij.

De voorzitter van de sectie Amateurkunst van de st. Culturele Raad Papendrecht, Ruud van Mourik, heette iedereen welkom. Een speciaal welkom was er voor Bart van der Bom uit Dordrecht, die de lezing zou verzorgen. Ruud vertelde dat de sectie op 28 juni a.s. weer een expositie in de bibliotheek zou inrichten. Hij kondigde aan dat er dit jaar ook weer een ‘Met z’n allen’ zal zijn, n.l. versie X.

Hierna vertelde Bart van der Bom over zijn werk, ondersteund door een diapresentatie. Bart tekent en schildert sinds 1978. Hij volgde de opleiding L.O. en M.O. tekenen. Sinds april 2004 heeft hij zijn huidige atelier aan de Noordendijk in Dordrecht.

Hij is figuratief begonnen, later is hij gaan gieten om via abstract toch weer figuratief te gaan werken, veel bloemmotieven. Hij experimenteert graag met verschillende schildertechnieken en materialen (olieverf, olieverf op waterbasis, acryl, pigmenten, kunstharsen) en is de laatste tijd veel bezig met epoxy op zowel papier, doek als glas. Bart laat van zijn werk van de laatste jaren veel voorbeelden zien in zijn diapresentatie. Voorbeelden zijn ook te zien op zijn website
www.bartvanderbom.nl.

Tot slot vertelde Bart nog wat over de schilderlessen die hij geeft sinds 1988 (met 1 man begonnen, thans zo’n 80 mensen wekelijks) in zijn atelier, alsmede workshops. Zie voor informatie
www.barteljee.nl.

Na de pauze beoordeelde Bart het werk dat was meegebracht door zes amateurkunstenaars.
Hij was erg enthousiast over de verschillen en de kwaliteit van het getoonde werk. Een enkele keer had hij nog een kleine tip ter mogelijke verbetering. Al met al was de amateuravond ook dit jaar een geslaagd evenement.
 
KOFFIECONCERT MET HANNEKE ROLLOOS

Papendrecht, 25 mei 2010 - De sectie Muziek van de st. Culturele Raad Papendrecht en Rivas organiseren op zaterdag 5 juni het inmiddels vijfde koffieconcert in de serie "Aangenaam Goud".

Het optreden gaat plaatsvinden op de Rivas locatie op de Markt 24 te Papendrecht van 10:30-11:15 en wordt verzorgd door de Papendrechtse  zangeres Hanneke Rolloos. Zij heeft speciaal voor deze gelegenheid een programma samengesteld voor jong en oud met luisterliedjes van o.a. Eric Clapton, Herman van Veen en The Beatles. Op haar prachtige website
hannekezingt  is alvast veel te bekijken en te beluisteren. Zij zal worden begeleid door haar broer Martijn Rolloos op gitaar, Marcel Perik op bas en Ton Koppenol op piano.

Het is een openbaar concert, dus iedereen is welkom!

Muzikanten die belangstelling hebben om op een van de volgende koffieconcerten op te treden kunnen zich opgeven via rivaskoffieconcerten@gmail.com

 
PAPENDRECHTSE KUNSTENAAR NUMMER 1 BIJ ELSEVIER

Papendrecht, 21 mei 2010 - De van oorsprong Papendrechtse kunstenaar
Guido van der Werve staat dit jaar nummer 1 in de lijst van meest succesvolle kunstenaars van Elsevier. Hij passeert daarmee Marlene Dumas, de schilderes die vier jaar lang onbedreigd de koppositie innam. Een bewijs dat videokunst steeds meer een geaccepteerd genre is geworden.

Elsevier publiceerde afgelopen week voor de vijfde maal een top-100 van Nederlandse beeldend kunstenaars. Dit is een ranglijst van kunstenaars die het voorgaande jaar (in dit geval dus: 2009) institutioneel en commercieel het meest ‘zichtbaar’ waren op solo-tentoonstellingen in galeries, musea en andere kunstinstellingen in binnen- en buitenland, op de grote internationale kunstbeurzen, in de grote internationale vakbladen, op veilingen en in de vorm van (boek)uitgaven over hun werk.

Guido dankt zijn hoge klassering vooral aan
‘Nummer acht. Everything is going to be all right’, een tien minuten durende film over een wandeling van de kunstenaar over het ijs van de Botnische Golf. Onlangs heeft Guido van der Werve ook de Prix International d'Art Contemporain of the Fondation Prince Pierre de Monaco gewonnen.

Guidos broer
Erwin is ook actief beeldend kunstenaar. Hij maakt installaties en heeft ook een aantal projecten in Papendrecht uitgevoerd.
 
NIEUWE WETHOUDER CULTUUR

Papendrecht, 29 april 2010 - De Papendrechtse gemeenteraad heeft gisterenavond een nieuw college van B & W benoemd. De portefeuille cultuur gaat in dit nieuwe college naar Joke Reuwer. Zij was al eerder wethouder, maar had toen geen cultuur in haar portefeuille.

Het nieuwe college bestaat in totaal uit vijf wethouders, te weten Wilco Scheurwater (ChristenUnie), Herman Nieuwstraten (PAB), Kees Koppenol (CDA), Richard Korteland (VVD) en Joke Reuwer (D66). De zittingsperiode duurt tot maart 2014.

Het programma van het nieuwe college is getiteld Een nieuw perspectief met Papendrecht centraal. Voor de volledige tekst (in pdf-formaat):
KLIK HIER. Paragraaf 3.4 heeft o.a. betrekking op cultuur.
 
NIEUWE EXPOSITIE IN DE WAALBURCHT

Papendrecht, 25 april 2010 - Medewerkers van de Sectie Amateurkunst van de St. Culturele Raad Papendrecht hebben een nieuwe expositie ingericht in de De Waalburcht aan de Badhuisstraat.
De expositie is samengesteld uit werken van 2 amateurkunstenaars uit Alblasserdam.

Annejob Clements toont 16 schilderijen en Matty Molendijk 14 schilderijen, allemaal in een kleurrijk acryl. De expositie, op de 1e verdieping in het restaurant en in de gang naar het zorghotel, duurt tot eind juli 2010 en is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van De Waalburcht

 
 
 
KOFFIECONCERT MET DUO MU-CHIQUE


Papendrecht, 25 april 2010 - Het bekende Duo Mu-Chique, dat regelmatig op diners en recepties in het hele land te beluisteren is, heeft speciaal voor de Waalburcht een programma samengesteld dat het publiek zeker zal waarderen.

Zo zullen liedjes zoals Amsterdamse grachten, het Dorp en de Moonlight Serenade de revue passeren. Maar ook tango’s, "Rieu" walsen en Italiaanse tarantella's zullen klinken tijdens het vierde koffieconcert in de serie “Aangenaam Goud”, georganiseerd door de Stichting Culturele Raad Papendrecht en Rivas. Het optreden gaat plaatsvinden op zaterdag 1 mei op de locatie Verpleeghuis De Waalburcht, Kleine Waal 6 te Papendrecht van 10:30-11:15. Het Duo Mu-Chique: op viool de Papendrechter Nathan Hol, en op accordeon Martin Boskamp.

De toegang en koffie zijn gratis.

 
ANNEJET VAN DER ZIJL IN PAPENDRECHT

Papendrecht, 21 april 2010 -
Annejet van der Zijl,  schrijfster van de onlangs verschenen, spraakmakende biografie Bernhard, een verborgen geschiedenis, was vanavond in de Openbare Bibliotheek Papendrecht om te vertellen over haar boeken. De avond werd georganiseerd door de sectie Letteren van de st. CRP.

Ze vertelde dat ze oorspronkelijk journalist was en buitenlandscorrespondent had willen worden. Een langdurig verblijf in Londen maakte haar duidelijk dat ze eigenlijk niet uit Nederland weg wilde. Toen ook nog bleek dat geen neus had voor "scoops", wierp ze zich op onderzoeksjournalistiek. De stap naar het schrijven van biografieën was hierna een logische.

Ze begon haar schrijverscarrière met Jagtlust (1998): de geschiedenis van een Goois landhuis, waar in de jaren vijftig en zestig alles wat jong en artistiek was, samenkwam. In 1999 nam van der Zijl ontslag als journaliste bij HP/De Tijd en schreef ze Anna, een biografie over Annie M.G. Schmidt. Ze streefde hierbij een zo compleet mogelijk verhaal te schrijven dat ook spannend was om te lezen. Haar grote bekendheid kwam met Sonny Boy (2004), een waargebeurde, hartverscheurende geschiedenis van twee ongewone geliefden: een Surinaamse man en een Hollandse vrouw in de jaren '30 en '40
 
NIEUW COALITIEAKKOORD KLAAR

Papendrecht, 18 april 2010 - PAB, VVD, CDA, D66 en CU hebben de onderhandelingen om te komen tot een coalitieakkoord met succes afgerond. Het motto is “Een nieuw perspectief met Papendrecht centraal”. Ook over de zetelverdeling in het college is men het eens geworden. Het nieuwe college zal vijf wethouders tellen.

Op woensdag 28 april zal de gemeenteraad het akkoord bespreken en beoordelen. De nieuwe wethouders zullen in de zelfde vergadering worden benoemd.
 
BEELDENPARK DRECHTOEVERS KOMT NAAR PAPENDRECHT


Papendrecht, 8 april 2010 - Stichting Beeldenpark Drechtsteden realiseert in de komende maanden een aanzienlijke uitbreiding van het aantal kunstwerken langs de Drechtoevers. Met medewerking van de gemeente Papendrecht worden tien unieke kunstwerken van toonaangevende Nederlandse beeldend kunstenaars geplaatst op de kademuur langs het Merwehoofd. Bovendien komen nog eens drie kunstwerken te staan op het pleintje nabij het Slobbegors.

De expositie, met de titel 'Het Moment', is tot stand gekomen onder de supervisie van de curator Birgitta van Blitterswijk, kunsthistorica met als specialisatie de Nederlandse beeldhouwkunst. Bij de selectie zijn naast deskundigen ook bewoners van het gebied betrokken geweest. De uitbreiding van het Beeldenpark Drechtoevers wordt gerealiseerd met subsidie van de gemeente Papendrecht.

De beelden die worden geëxposeerd werden ter beschikking gesteld door beeldend kunstenaars Maite Duval, PéPé Grégoire, Kees Verkade, Willem Lenssink, M. W. Glandorf, Per Abramsen, Joost Barbiers, Natasje Bennink, Marti de Greef, Eppe de Haan, Karianne Krabbendam, Bert Nijenhuis en Maja van Hall.

De artistieke begeleiding en de selectie van de kunstwerken is in handen van Roel Teeuwen en Henk van Bennekum, beiden bekend beeldend kunstenaar en lid van de Stichting Beeldenpark. De beelden op de kademuur worden geplaatst op speciale sokkels die vast met de muur verbonden zijn. Daardoor kunnen de beelden ook gewisseld worden, een belangrijk onderdeel van de opzet. De expositie krijgt daarmee een dynamisch karakter en de toeschouwer ziet in de loop van de tijd telkens een andere samenstelling. Ook de beelden op het pleintje zullen regelmatig vervangen worden.

Het blijkt dat de ontwikkeling op locatie Merwehoofd zeer in de belangstelling van wereld van beeldend kunstenaars staat. Teeuwen en Van Bennekum hadden geen enkel probleem om voldoende geïnteresseerden te vinden die kunstwerken ter beschikking wilden stellen van de Stichting. De bekende Kees Verkade liet zelfs weten een speciaal kunstwerk vanuit Monte Carlo over te zullen brengen naar Papendrecht om deel uit te maken van de expositie. De bedoeling is dat de beelden tenminste zes tot twaalf maanden geplaatst blijven. Van tijd tot tijd worden dan beelden vervangen zodat het publiek telkens weer met nieuwe creaties te maken krijgt.

De wandeling langs de Papendrechtse beelden maakt deel uit van een Beeldenroute, die langs alle delen van het Beeldenpark leidt en een aantal in die route gevestigde horecagelegenheden hebben speciale aanbiedingen. Bovendien kan een combinatiekaart gekocht worden waarmee een dag lang met de waterbus tussen de verschillende delen van het Beeldenpark gereisd kan worden. In de nabije toekomst zal de Beeldenpark Route ook uitgebreid worden naar exposities langs de Dordrechtse oever.

De expositie maakt deel uit van de 'Drie Rivierenroute', die wandelaars en fietsers langs de oevers van Zwijndrecht, Dordrecht en Papendrecht voert. De route is een initiatief van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers en is in samenwerking met de Drechtoevergemeenten, Bureau Hollands Glorie en de VVV tot stand gekomen. Voor de realisatie is steun ontvangen van de gemeente Papendrecht, de gemeente Zwijndrecht, Bureau Hollands Glorie en de ANWB en enkele private sponsoren waaronder Geurtsen en Partners Landschapsarchitecten en Van der Vorm Bouw.

Bron:
Papendrecht.net

 
NIEUW COLLEGE: PAB, VVD, D66, CU, CDA

Papendrecht, 7 april 2010 - De formatie van het nieuwe college van B & W van Papendrecht kan beginnen. PAB, VVD, D66, CU en CDA zullen deze klus op zich nemen. Dit is de uitkomst van de informatiefase, die gisteren door informateur De Geus is afgerond.

Hij concludeert in zijn
eindverslag dat bovengenoemde combinatie de meeste kans van slagen biedt. De Geus stelt voor dat PAB en VVD formateurs leveren, die op 14 april een eerste concept van het coalitieakkoord klaar zouden moeten hebben.
 
KOFFIECONCERT ARPA PRIMA: TEER EN MOOI

Papendrecht, 6 april 2010 - Het derde Koffieconcert in de serie ‘Aangenaam Goud’, georganiseerd door de sectie Muziek van de stichting Culturele Raad Papendrecht in samenwerking met Rivas, werd afgelopen zaterdag gehouden in de foyer van de Rivasvestiging de Markt. Opnieuw bleek grote belangstelling te bestaan voor het concert. Naast een groot aantal bewoners bleken veel bezoekers van buiten te komen. “Precies wat we willen bereiken,” meent Rivas manager Maurits Poirot. “We gaan er van uit dat de concerten een grote bekendheid krijgen zodat ze voor een ruim publiek aantrekkelijk worden.”

Aan de kwaliteit zal het zeker niet liggen. Afgelopen zaterdag trad het harpensemble ‘Arpa Prima’ op. Zes dames in de leeftijd van 12 tot 67 jaar vormen samen het ensemble. Onder leiding van Germine Janssens brachten de harpisten een breed repertoire ten gehore. Een paar nummers klonken zo bekend dat het publiek onwillekeurig begon mee te neuriën. Enkele harpisten brachten een solo ten gehore. Met name de teerheid van de muziek had tot gevolg dat het doodstil was gedurende de uitvoering van de verschillende stukken.

Eén van de meisjes speelde niet alleen een solo maar zong daar ook nog bij. De zachte tonen van de harp pasten wonderbaarlijk bij de prachtige stem van de jonge zangeres. Uit het applaus van het publiek en de reacties bleek wel dat men met groot genoegen naar het optreden had geluisterd. Het valt te verwachten dat Arp Prima nog vaak van zich zal laten horen.
 
Foto: Chris Wijmans
 
ERFGENAAM LAAT BESLAG LEGGEN OP COLLECTIE LUIGIES

Papendrecht, 29 maart 2010 - Kort geleden liet de erfgenaam van de bekende Papendrechter Bob Luigies. mevr. Damstra-Visser,  beslag leggen op de zogenoemde Rietgors-collectie. De collectie bestaat voor het grootste deel uit een schenking van de in 1978 overleden Luigies aan de gemeente.

Al vele jaren is die collectie onderwerp van oneindige discussies. Al die tijd staat ze ook opgeslagen en is ze nauwelijks toegankelijk voor het publiek, wat een voorwaarde voor de schenking zou zijn. De erven van wijlen Luigies hebben aansluitend op de beslaglegging een kort geding aangespannen tegen de gemeente. Argument is dat de gemeente de collectie slecht zou beheren, dat stukken verdwenen zouden zijn en dat ze niet voor het publiek toegankelijk is. Naar bleek zijn inmiddels ook stappen gezet voor het voeren van een zogenaamde bodemprocedure.

In het geding dat woensdag 24 maart diende voor de voorzieningenrechter in Dordrecht ontkrachtte de advocaat van de gemeente alle beschuldigingen. Bij een recente taxatie door een erkende taxateur is vastgesteld dat de collectie zich in goede staat bevindt. Van problemen zoals enkele jaren geleden is dankzij krachtige maatregelen geen sprake, zo is te lezen in het rapport. Er zouden geen stukken verdwenen zijn en nog geen maand geleden heeft de gemeenteraad besloten jaarlijkse een forse subsidie ter beschikking te stellen om jaarlijks enkele exposities mogelijk te maken.

Belangrijke kritiek en reden tot het geding is het feit dat de gemeente heeft besloten de collectie voor opslag onder te brengen in het Diep in Dordrecht. Dit is een opslagfaciliteit voor met name kunstwerken die uniek zijn in de wereld. De stukken zouden in een ongekend veilige locatie opgeslagen worden, wat bovendien een gunstig effect op de verzekeringspremie zou hebben. De erfgenaam eiste echter dat de collectie wordt ondergebracht in een dure tijdelijke opslag in Nieuw Vennep bij een commerciële opslag. Dit zou niet alleen hoge kosten meebrengen maar bovendien zou de verzekeringspremie daar 60.000 euro bedragen, ongeveer vijfmaal de huidige premie.

Overigens begon de advocaat zijn betoog met het standpunt dat weliswaar wordt aangenomen dat eiseres de enige erfgename is, maar dat dit nooit officieel is vastgesteld. Hij benadrukte echter dat de gemeente alles in het werk stelt de collectie ten toon te stellen en op een verantwoorde wijze op te slaan. Hij stelde daarom voor de collectie, hangende de procedure, gezien de hoge kosten toch in Dordrecht op te slaan en toe te staan dat regelmatig exposities kunnen worden gehouden. Naar bleek werd de erfgename vertegenwoordigd door een vervanger die pas een dag tevoren de stukken onder ogen had gekregen. De rechter besloot de zaak aan te houden om de raadsman de gelegenheid te geven met zijn cliënt te overleggen. Voor de voorzetting van de zaak is nog geen nadere datum afgesproken.

Bron: De Klaroen, door Chris Wijmans

 
KOFFIECONCERT "AANGENAAM GOUD"

Papendrecht, 28 maart 2010 - In het kader van de serie "Aangenaam Goud" organiseert de sectie Muziek van de st. CRP weer een koffieconcert in samenwerking met Rivas.


Op zaterdag 3 april speelt het harpensemble Arpa Prima in Rivas Woonzorgcentrum De Markt aan de Markt 24. Het ensemble brengt een gevarieerd programma met werken van bekende en minder bekende componisten. Ook besteedt men aandacht aan volks- en musicalmuziek.

Het concert vindt plaats tussen 10.30 een 11.15 uur en is  vrij toegankelijk.
 
COMMISSARIAAT GEEFT RTV PAPENDRECHT VERGUNNING

Papendrecht, 25 maart 2010 - Het Commissariaat voor de Media heeft op 23 maart de stichting RTV Papendrecht aangewezen als publieke media-instelling voor de gemeente Papendrecht.

Nu deze vergunning binnen is, zal de gemeente op korte termijn de voor lokale omroep bestemde financiën beschikbaar stellen. Deze toezegging is onlangs gedaan door "demissionair" wethouder André Vogels. Als het geld binnen is, kunnen de vrijwilligers beginnen met hun werk: het in de lucht brengen van de lokale omroep op 105 MHz. FM.
 
PRIJSUITREIKING GEDICHTENWEDSTRIJD

Papendrecht, 24 maart 2010 - De prijzen van de zesde Gedichtenwedstrijd van de st. CRP zijn vanavond uitgereikt in de Openbare Bibliotheek. De sectie Letteren had het geheel georganiseerd. Het thema was dit jaar "evenwicht".

De jury, bestaande uit voorzitter Piet Kaptein, Frans Spaanstra en Hans Verzijl, kondigde de winnaars aan in twee categorieën: tot 19 jaar en volwassenen.

Tot 19 jaar
1e: Eva Romijn
2e: Abegail Straal
3e: Jasper Rietveld

Volwassenen:
1e: Paul Ritchi
2e: Angela van der Sluis
3e: Cor Snoek en Ad van der Rhee

Hieronder een groepsfoto van jury en winnaars. Voor de winnende gedichten en foto's van de winnaars:
KLIK HIER.
 
Foto: Hans Hulswit
 
ERFGENAAM LAAT BESLAG LEGGEN OP COLLECTIE LUIGIES

Papendrecht, 24 maart 2010 - Bij de rechtbank in Dordrecht heeft vandaag een zaak gediend, aangespannen door mevr. Damstra-Visser, erfgenaam van Bob Luigies, tegen de gemeente Papendrecht. Zij heeft beslag laten leggen op de collectie en wil dat deze opgeslagen wordt in Nieuw-Vennep. Ze beticht de gemeente van slecht beheer.

De voltallige gemeenteraad heeft juist op 20 januari het besluit genomen de collectie veilig in depot te brengen bij DIEP in Dordrecht en jaarlijks € 15.000 ter beschikking te stellen voor exposities. Overigens heeft de taxateur bij de laatste taxatie, die enkele maanden geleden plaatsvond, vastgesteld dat de collectie in prima conditie is.
 
 PRIJSUITREIKING GEDICHTENWEDSTRIJD

Papendrecht, 20 maart 2010 - De zesde gedichtenwedstrijd van Papendrecht nadert zijn ontknoping. Op woensdag 24 maart worden de prijzen uitgereikt in de Openbare Bibliotheek aan de Markt.

De gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door de sectie Letteren van de st. CRP. Vice-voorzitter van de stichting Piet Kaptein (oud-leraar Nederlands) fungeert als voorzitter van de jury. Hij is nu al blij met de opbrengst van de wedstrijd, hoewel hij natuurlijk nog niets loslaat over de uitslag.

De avond begint om 20.00 uur, maar de zaal is al open om 19.30 uur. De winnende gedichten zullen op deze site worden gepubliceerd. Voor gedichten uit voorgaande jaren:
KLIK HIER.
 
ANNEJET VAN DER ZIJL IN PAPENDRECHT

Papendrecht, 18 maart 2010 - Annejet van der Zijl,  schrijfster van de onlangs verschenen, spraakmakende biografie Bernhard, een verborgen geschiedenis, komt op 21 april naar de Openbare Bibliotheek Papendrecht om te vertellen over haar boeken. De avond wordt georganiseerd door de sectie Letteren van de st. CRP.

Annejet van der Zijl is journaliste en schrijfster. Ze begon haar schrijverscarrière met Jagtlust (1998): de geschiedenis van een Goois landhuis, waar in de jaren vijftig en zestig alles wat jong en artistiek was, samenkwam. In 1999 nam van der Zijl ontslag als journaliste bij HP/De Tijd en schreef ze een biografie over Annie M.G. Schmidt. Ze streefde hierbij een zo compleet mogelijk verhaal te schrijven dat ook spannend was om te lezen.

In 2004 verscheen haar bestseller Sonny Boy: een hartverscheurende geschiedenis over de ‘verdwenen’ levens van Waldemar Nods en Rika van der Lans.

De lezing van Annejet van der Zijl begint om 20.00 uur; de zaal is om 19.30 uur open. De kaartjes kosten € 5.
 
NIEUWE EXPOSITIE IN DE WAALBURCHT

Papendrecht, 1 maart 2010 - Medewerkers van de Sectie Amateurkunst van de St. Culturele Raad Papendrecht hebben een nieuwe expositie ingericht in de De Waalburcht aan de Badhuisstraat. De expositie is samengesteld uit werken van 2 amateurkunstenaars uit Papendrecht en omstreken.

Piet Nienkemper toont 17 schilderijen in aquarel, acryl, krijt en olieverf; Leen den Ouden 13 schilderijen in pastel. De expositie, op de 1e verdieping in het restaurant en in de gang naar het zorghotel, duurt tot eind april 2010 en is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van De Waalburcht.

 
 
Foto's: Ruud van Mourik
 
CRP PUBLICEERT KEUZE VAN EEN VRIEND

Papendrecht, 25 februari 2010 - Vanaf vandaag zal op deze site een
speciale pagina te vinden zijn waarop een van de leden van de Vereniging Vrienden van De Rietgors zijn of haar favoriete werk uit de collectie De Rietgors bespreekt. 

De samenwerking tussen de st. CRP en de Vereniging Vrienden van De Rietgors verloopt steeds beter. Beide organisaties streven naar een goed beheer door de gemeente van de collectie De Rietgors en willen met de gemeente samenwerken bij het organiseren van exposities in de toekomst.

Om de collectie ook nu de nodige aandacht te geven, verzorgen de Vrienden kleine presentaties van werk uit de collectie in de hal van het gemeentehuis. Uit deze presentaties zal steeds een favoriet werk worden gekozen door een van de samenstellers. De eerste keuze betreft een werk van Dolf Henkes
 
TWEEDE RIVAS KOFFIECONCERT

Papendrecht, 23 februari 2010 - De sectie Muziek van de stichting CRP en Rivas organiseren op zaterdag 6 maart een tweede koffieconcert in de serie “Aangenaam Goud”.  Het optreden vindt plaats in het restaurant van Verpleeghuis De Waalburcht, Kleine Waal 6 in Papendrecht van 10:30-11:30.

Dit keer is het aan leerlingen van lespraktijk voor piano en zang van Anneke den Breeker-Schijvens om een boeiend programma te presenteren en dat is hen wel toevertrouwd. Er worden door de verschillende leerlingen  een aantal musicalnummers ten gehore gebracht, waarna de groep het optreden afsluit met een selectie uit de “Sound of Music”. “More” staat deze keer voor “When I’m Sixty-Four” van de Beatles. De pianobegeleiding en coaching is in handen van Anneke den Breeker-Schijvens.

De toegang is gratis: het is een openbaar concert, dus iedereen in welkom. Muzikanten die belangstelling hebben om op een van de volgende koffieconcerten op te treden kunnen zich opgeven via rivaskoffieconcerten@gmail.com

 
GEMEENTERAAD VINDT RTV PAPENDRECHT REPRESENTATIEF

Papendrecht, 14 februari 2010 - De Papendrechtse gemeenteraad heeft afgelopen donderdag unaniem een positief advies uitgebracht aan het Commissariaat voor de Media over RTV Papendrecht. Met dit advies in de hand kan het Commissariaat op korte termijn een vergunning afgeven voor de nieuwe lokale omroep.

Als de vergunning is afgegeven kan de gemeente de rijkssubsidie die zij ontvangt doorgeven aan RTV Papendrecht. Wethouder André Vogel bevestigde dat die afhandeling geen verdere vertraging hoeft te hebben.


De behandeling van het advies in de gemeenteraadsvergadering heeft lange tijd aan een zijden draadje gehangen omdat de zaak om onduidelijke redenen werd opgehouden in het ambtelijk apparaat.

Het zal nog enige tijd duren voordat het signaal van RTV Papendrecht de ether ingaat. De omroep schrijft voor die tijd een prijsvraag uit voor het kiezen van een naam. De verwachting is dat vanaf 20 februari daarover het nodige is te vinden op
www.rtvpapendrecht.nl. Daar kan men zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief en informatie krijgen over meewerken aan de omroep.
 
WESTWAARD WONEN GEÏNTERESSEERD IN MULTIFUNCTIONEEL CENTRUM

Papendrecht, 14 februari 2010 - Westwaard Wonen heeft te kennen gegeven geïnteresseerd te zijn in samenwerking met de gemeente Papendrecht bij het realiseren van een Multifunctioneel Centrum. Zo'n centrum is al langere tijd een wens van veel verenigingen. Ook de Culturele Adviesraad (CAR) is voorstander van de totstandkoming van zo'n gebouw.

De heer J. de Gruijter, directeur van Westwaard Wonen, toonde zich enthousiast in een overleg met de CAR. Westwaard Wonen is een sociale corporatie en van hen wordt niet alleen verwacht dat zij investeren in woningbouw, maar ook in sociaal vastgoed. Met dit soort investeringen wil Westwaard Wonen bijdragen aan de sociale cohesie in Papendrecht. Bijdragen aan de realisatie van een Multifunctioneel Centrum in Papendrecht zou daar goed in passen.

De CAR heeft in een brief aan het college van B & W verslag gedaan van zijn bevindingen en het college aangeraden te zijner tijd in overleg te treden. Het college heeft daarop laten weten met deze mogelijkheid zeker rekening te zullen houden
.
 
RTV PAPENDRECHT BEDANKT GEMEENTERAADSLEDEN

Papendrecht, 8 februari 2010 - Het bestuur van RTV Papendrecht heeft zijn "innige dank" uitgesproken voor de krachtige wijze waarop de raadsleden in de commissie Samenleving de situatie rond het raadsadvies aan het Commissariaat voor de Media hebben opgepakt. Het bestuur doet dit in een brief aan alle gemeenteraadsleden. "Het is dankzij de voortvarendheid van de commissieleden dat het in de komende raadsvergadering (op 11 februari, red.) toch nog tot een besluit en dus tot een advies zal komen."

Het college suggereerde een relatie tussen de intussen formeel failliete Radio Salsa Omroep Stichting en RTV Papendrecht, maar in het overleg met de curator Gilhuis in Dordrecht is duidelijk gebleken dat die relatie een verzinsel is.  Het zijn twee volledig onafhankelijke rechtspersonen zonder enige binding. “Het is vreemd te denken dat schulden uit dat faillissement op RTV Papendrecht verhaald zouden kunnen worden,” bevestigde de curator afgelopen week. Daarbij bleek overigens dat ook de gemeentesecretaris contact heeft gehad met de curator, die daarbij uiteraard ook hetzelfde antwoord heeft gegeven.

De brief vervolgt: "Alle betrokkenen zijn uiteraard zeer gelukkig met de inspanningen van de raad in commissie bijeen en hebben hoge verwachtingen van de besluitvaardigheid van de voltallige gemeenteraad. Het zal een gedenkwaardige raadszitting worden. De ruimt twintig vrijwilligers die intussen betrokken zijn bij de voorbereidingen zijn enthousiast en kunnen de dag nauwelijks afwachten dat Papendrecht een eigen geluid de ether in kan sturen."

 
CRP PUBLICEERT CULTUURHOOFDSTUKKEN VERKIEZINGSPROGRAMMA'S

Papendrecht, 3 februari 2010 - De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn in aantocht. Op woensdag 3 maart kunnen alle Papendrechters van 18 jaar en ouder naar de stembus om een nieuwe raad te kiezen.

Alle partijen hebben hun verkiezingsprogramma's nu klaar. Natuurlijk zijn er veel andere zaken die bij het gemeentelijk beleid van belang zijn, maar voor de st. CRP staat cultuurbeleid voorop. Daarom hebben wij de hoofdstukken over cultuur uit alle programma's geselecteerd en op onze site gezet.
KLIK HIER om ze te bekijken.

De Stichting Culturele Raad Papendrecht is niet partijgebonden, heeft geen voorkeur en geeft dus ook geen stemadvies. Eén advies geven wij wel: gaat u vooral stemmen op 3 maart!
 
RIETGORS VOORJAARSLEZING: VAN MIDDELEEUWEN NAAR RENAISSANCE

Papendrecht, 2 februari 2010 - De overgang van Middeleeuwen naar Renaissance (de periode tussen 1400 en 1500) staat centraal in de voorjaarslezing die wordt georganiseerd door de Vereniging Vrienden van de Rietgors. De lezing wordt verzorgd door Christine van de Zwart, docente kunstvakken aan het Willem de Zwijger College.

De overgang tussen beide periodes wordt gekenmerkt door veranderingen in de manier waarop men de wereld beschouwde (denk aan Copernicus, de ontdekkingsreizen). De nieuwe levenshouding had grote maatschappelijke en politieke invloed. Het humanisme (Erasmus!) is de belangrijkste beweging uit deze tijd.

Ook de beeldende kunst toont grote verschillen tussen Middeleeuwen en Renaissance: van een gestileerde, vaak verstilde vormgeving naar een individualistische, persoonlijke benadering.

De lezing vindt plaats op woensdag 17 februari in de grote zaal van "De Ark", Rubensstraat 35. De avond begint om 20.00 uur, maar de zaal is al een half uur eerder open. Leden van de vereniging hebben gratis toegang, introducés betalen € 2,00.

Na de lezing houdt de vereniging haar jaarvergadering

 
ST. CRP ORGANISEERT ZESDE GEDICHTENWEDSTRIJD

Papendrecht, 31 januari 2010 - Voor de zesde keer organiseert de sectie
Letteren van de Stichting Culturele Raad Papendrecht de gedichtenwedstrijd. Er zijn weer twee categorieën: jeugd tot en met 18 jaar en volwassenen. Het thema is dit keer ‘evenwicht’. In beide categorieën zijn drie prijzen te behalen. De gedichten dienen uiterlijk woensdag 17 maart 2010 in het bezit te zijn van Frans Spaanstra.

Zoals gebruikelijk vindt de prijsuitreiking plaats in Bibliotheek Papendrecht, op woensdag 24 maart a.s. De aanvang is om 20.00 uur; vanaf 19.30 uur is de bibliotheek open.

De sectie Letteren hoopt dat het enthousiasme voor de gedichtenwedstrijd weer net zo groot zal zijn als de voorgaande jaren!

 
VRIENDEN RIETGORS EN ST. CRP REGELEN LOCATIE VOOR EXPOSITIE LUIGIES

Papendrecht, 28 januari 2010 - De vereniging Vrienden van de Rietgors en de st. Culturele Raad Papendrecht hebben de handen ineen geslagen om een tijdelijke locatie te regelen voor een expositie van werken uit de collectie Luigies (ook wel "Rietgors"). Het gaat om de vroegere vestiging van ABN-Amro aan de Veerweg. Deze mededeling deed wethouder André Vogel afgelopen dinsdag in de commissie Samenleving .

ABN-Amro verhuisde een jaar geleden naar het adres ernaast en het oude pand wacht op een koper. Voorlopig kan het gebruikt worden als expositieruimte. De gemeente onderzoekt nu de financiële en juridische (verzekerings-) aspecten van de zaak.

De collectie bevindt zich in het depot van de Kunstuitleen, maar zal, als de gemeenteraad daarmee instemt, worden ondergebracht bij DIEP in het Stadsdepot Dordrecht. Hierna moet er jaarlijks een expositie in Papendrecht worden gehouden van werken uit de collectie. De werken zullen ook digitaal toegankelijk worden gemaakt, onder meer via een website.
 
COMMISSIE SAMENLEVING BOOS OVER GANG VAN ZAKEN RTV PAPENDRECHT

Papendrecht, 28 januari 2010 - De commissie Samenleving heeft afgelopen dinsdag een krachtig protest laten horen tegen de gang van zaken rondom de beoordeling door de  gemeente van de representativiteit van de Programmaraad van RTV Papendrecht. Het college had aangegeven pas na de verkiezingen met een voorstel te kunnen komen.

Zonder uitzondering wilden alle commissieleden weten hoe het kon gebeuren dat het meer dan vier maanden moest duren om een paar simpele vragen te beantwoorden. Men eiste een onmiddelijke oplossing.

Wethouder André Vogel zag zich genoodzaakt een schorsing aan te vragen. Het resultaat hiervan was de toezegging dat er nog voor de verkiezingen een extra commissievergadering komt, alleen ter voorbereiding van dit raadsbesluit. Dit is in de Papendrechtse politiek nog nooit eerder gebeurd.
 
SECTIE MUZIEK ORGANISEERT CONCERTEN VOOR RIVAS

Papendrecht, 21 januari 2010 - In samenwerking met het management en personeel van Rivas verzorgt de
Sectie Muziek van de Culturele Raad in 2010 tenminste zes Koffieconcerten in de zorgvestigingen Markt en Waalburcht. Bij een rondleiding door de verbouwde ruimten van de vestiging Markt liet regiomanager Maurits Poirot zich ontvallen dat die ruimten nu uitstekend geschikt zijn voor ontspanning en vermaak van de bewoners.

Binnen de Sectie Muziek is deze gedachte direct naar de praktijk vertaald. Het resultaat is dat de Sectie nu onder enthousiaste aanvoering van Nathan Hol voor de komende periode zes maandelijkse Koffieconcerten heeft georganiseerd. Die concerten zijn natuurlijk in eerste instantie gericht op de bewoners. “Maar we juichen het van harte toe als vooral veel mensen komen kijken en luisteren,” benadrukt Maurits Poirot. “Ook niet-bewoners zijn meer dan welkom.”

De serie start op 1 februari in de vestiging Markt. Dan treedt het Saxofoon kwartet van muziekvereniging Excelsior op. “Het is opvallend hoe enthousiast Papendrechtse muzikanten reageren als hen gevraagd wordt op te treden,” vertelt Nathan Hol. “De Sectie Muziek heeft al een uitgebreide Lijst waar een groot aantal muziek amateurs op voorkomt. We zijn voorlopig dus nog niet uitgeput.”

Op 6 maart treedt een aantal leerlingen van Studio Anneke den Breeker op met pianobegeleiding. De leerlingen hebben al de nodige ervaring door optredens voor publiek in de studio, maar ook door hen werd spontaan gereageerd op het verzoek om deel te nemen aan de Koffieconcerten.

Germine Machielse-Janssens treedt op 3 april op en brengt prachtig harpspel ten gehore. Voor de concerten daarna zij al wel kandidaten geselecteerd, maar definitieve keuzes moeten nog gemaakt worden. Deelnemende muzikanten en organisatoren zijn er van overtuigd dat de Koffieconcerten snel aan populariteit zullen winnen. “Het is een heerlijk platform voor Papendrechtse amateurs,” aldus Nathan Hol. “Bij de Rivas vestigingen zit het publiek te wachten op de muziek die door de Sectie Muziek wordt aangedragen. Wat wil je nog meer.” Hij doet daarbij de nadrukkelijke oproep aan alle Papendrechtse muziek amateurs om zich vooral te melden als zij ook opgenomen willen worden in De Lijst. “

 
CULTURELE ADVIESRAAD ADVISEERT POSITIEF OVER COLLEGEVOORSTEL COLLECTIE LUIGIES

Papendrecht, 20 januari 2010 -
De
Cultuele Adviesraad (CAR) heeft gisteren positief geadviseerd over het collegevoorstel met betrekking tot de toekomst van de collectie Luigies. Het betreffende voorstel komt in de volgende commissie- en gemeenteraadsvergadering aan de orde.

Het collegevoorstel omvat de volgende punten:

1.  het beheer van de collectie blijft in handen van de gemeente Papendrecht;
2.  de collectie wordt ondergebracht in het Stadsdepot Dordrecht om een optimale conservering te garanderen;
3.  de collectie wordt toegankelijker gemaakt door jaarlijkse exposities en via digitalisering en een website;
4.  de verzameling kunstboeken van de collectie wordt aan de Papendrechtse bibliotheek beschikbaar gesteld.

 
JAN KERPEL EN COLLECTIE LUIGIES IN GEMEENTEHUIS

Papendrecht, 17 januari 2010 - Onder het motto "Bij Woord Beeld" worden in de hal van het gemeentehuis voor de vierde maal werken uit de collectie van het voormalig museum De Rietgors geëxposeerd. Tot half februari staan de woorden van de Papendrechtse dichter/schilder (en CRP-bestuurslid) Jan Kerpel (1931-1996) centraal.

Het tentoongestelde grafische werk, de beelden en twee maskers zijn zodanig gekozen dat ze associaties oproepen met de gedichten en aforismen van Jan Kerpel. 

Hhet mooiste onderdeel van de expositie is misschien wel het bronzen beeld ‘Zittende vrouw’ van de beeldhouwer Titus Leeser (1903-1996), vanwege de rust, élégance en eenvoud. Dit beeld was ook een favoriet van de grondlegger van de museum-collectie, Bob Luigies.
 
NIEUWE EXPOSITIE IN BIBLIOTHEEK

Papendrecht, 13 januari 2010 - Medewerkers van de Sectie Amateurkunst van de St. Culturele Raad Papendrecht hebben een nieuwe expositie ingericht in de Openbare Bibliotheek aan de Markt.
De expositie is samengesteld uit werken van vier amateurkunstenaars uit Papendrecht en omstreken. Zij tonen samen 27 schilderijen en foto’s en in de vitrine 11 beelden.

Piet Boogaard toont 9 schilderijen in acryl en olieverf waaronder een drieluik, Janneke Booister 12 aquarellen en Marleen Nainggolan 6 winterse foto’s. In de vitrine bevinden zich diverse beschilderde beelden in klei en keramiek van Ineke Haaksema.

De expositie duurt tot eind maart 2010 en is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

 
 
Foto 1: Marleen Nainggolan, overige foto's: Ruud van Mourik
 
PAPENDRECHTSE AGENDA ONLINE

Papendrecht, 4 januari 2010 - De vernieuwde site van STEP (Stichting Evenementen Papendrecht) is vandaag online gegaan. Op deze website staat een agenda van evenementen op allerlei gebied die in Papendrecht plaatsvinden. Hoewel nog niet alles helemaal klaar is, heeft de website al wel zijn definitieve vorm gekregen. U kunt de site
HIER bezoeken.
Postadres

Postbus 1112
3350 CC Papendrecht
078-7706308 (di en do)
Bezoekadres

Gemeente Papendrecht
Markt 22
3351 PB Papendrecht