Marjo van den Biggelaar Gedichten

 

 

 
Marjo van den Biggelaar (1956 - 2009)

Marjo van den Biggelaar was bijna 20 jaar nauw betrokken bij alles wat er in en rond de (stichting) Culturele Raad Papendrecht gebeurde. Ze toonde daarbij een grote betrokkenheid en onvermoeibare inzet.  In mei 2006, toen ze met haar werkzaamheden moest stoppen, schreef ze een "werktestament". Hieruit het volgende citaat.

"In 1990 werd ik gevraagd door de toenmalige voorzitter Ruud Montijn om zitting te nemen in het Algemeen Bestuur van de CRP in de kwaliteit van voorzitter van de sectie Letteren. Ik werkte toen al jaren als vrijwilliger in het Theater en was bekend met het werk van de CRP. Ook had ik al wat vrijwilligerswerk voor de gemeente gedaan, zoals verkoop Cultureel Jongeren Paspoort en begeleiding asielzoekers.
Omdat de sectie Letteren actief was met het uitvoeren van allerlei activiteiten en er in die tijd nog nauwelijks pc’s waren en omdat het gemeentehuis vrij toegankelijk was, was ik er vaak op het kantoor van het secretariaat te vinden.
Toen in 1992 de toenmalige secretaris Gerda Meijer een langere periode uitviel wegens ziekte en zwangerschap, was het voor mij geen probleem om lopende zaken op me te nemen. Wat begon met 3 uur per week naast mijn eerder genoemde vrijwilligerswerk groeide tot een duo baan, eerst met Gerda en later met Marjolein van Klaveren. Toen zij een andere baan kreeg, ben ik het secretariaat alleen gaan runnen.
Inmiddels had ik mijn lidmaatschap van het AB opgezegd, omdat de verordening voorschreef dat de secretaris geen lid mocht zijn, maar was (buiten een periode van interim-voorzitter na het overlijden van mijn opvolger Jan Kerpel) nog een tijd wel gewoon lid van de sectie Letteren."


Uit dit fragment blijkt dat Marjos interesse in de CRP zich oorspronkelijk uitte in het leiden van de sectie Letteren. Haar belangstelling voor letteren ging veel verder: ze schreef zelf veel gedichten. Een aantal daarvan verscheen in het tijdschrift "Kwarts", waarvan Marjo samen met Erik Groeneweg de redactie voerde. "Kwarts" verscheen 21 maal van maart 1993 tot maart 1998.

Marjo overleed na lange ziekte op 30 juli 2009. Als eerbetoon aan Marjo plaatsen wij een selectie van haar werk.
 
Koning Winter schoof glazen platen
 
Kastanjelaan
 
Waar rust jouw hand
 
September
 
Vaarwel vriend
 
Haast geen tijd
 
Kom 's gauw mee
 
Weg met alle woordenboeken!
 
Absurde dromen
 
Eindelijk lente

 

Postadres

Postbus 1112
3350 CC Papendrecht
078-7706308 (di en do)
Bezoekadres

Gemeente Papendrecht
Markt 22
3351 PB Papendrecht