Letteren


Er worden in Papendrecht diverse activiteiten georganiseerd voor mensen die van letteren en taal houden: een leescursus (Praten over Boeken), literaire wandelingen, gedichtenwedstrijden, het Groot Papendrechts Dictee en een of meer keer per jaar een lezing of voordracht door een schrijver in de plaatselijke bibliotheek aan de Markt.
De sectie Letteren werkt nauw samen met de Papendrechtse bibliotheek. Voor het laatste bibliotheeknieuws kunt u terecht op www.bibliotheekpapendrecht.nl

PAPENDRECHTSE TAALSTRIJD 2015
De door de sectie Letteren voor de vierde maal in successie georganiseerde Taalstrijd is opnieuw gewonnen door Bianca Nederlof. In haar kielzog finishten woensdagavond 14 januari in de plaatselijke bibliotheek de gezusters Heleen Verdonk en Inge Kooijman.

De ver over de dertig, eerst in teamverband en later individueel, strijdende taalminnaars werden door bestuurlid Cuna Rupert uitgedaagd zich te manifesteren in een zestal categorieën: ‘met andere woorden, cryptogrammen, zoek de fout, woordritsen, anagrammen en spelling’, Een traditie is inmiddels dat de voetangels en klemmen in het taalterrein door de zes sectieleden zelf gelegd worden. Dit immer ter lering en vermaak van de deelnemers en de toeschouwers.

Wanneer Bianca Nederlof – zij schreef  onlangs haar psychologische thriller Ongrijpbaar – bij de volgende editie opnieuw met de eer gaat strijken mag ze de wisselbeker houden!

 GROOT PAPENDRECHTS DICTEE 2015
Op 18 November 2015 vond voor de tiende keer het Groot Papendrechts Dictee plaats in zalencentrum De Palm. Het dictee kreeg dit jaar de titel "Tienmaal mens-erger-je-niet". Dertig taalminnaars hebben het dictee meegeschreven. Het volledige dictee vindt u hier.

WINNAARS GROOT PAPENDRECHTS DICTEE BEKEND
Winnares Bianca Nederlof maakte maar vier fouten, Elly Kranendonk (2e prijs) en Sjaugé de Vries (3e prijs) volgden haar op de voet. De maker van het Groot Papendrechts Dictee was Hans Verzijl en het werd voorgelezen door Bert Lock. De juryvoorzitter was Piet Kaptein.

Bij een volgende editie zijn niet alleen dicteegangers uit de Drechtsteden welkom maar ook uit de Alblasserwaard.
 LETTERPELLERS 2015
Voor de eerste maal organiseerde de sectie Letteren in 2015 de activiteit "Letterpellers". In deze activiteit is de wedstrijd "Six word Story" opgenomen. Het was een groot succes voor de sectie Letteren. Meer over de "Letterpellers" leest u HIER.

 GEDICHTEN- EN VERHALENWEDSTRIJD 2018

Veertiende gedichten-, verhalen- en sixwordstory-wedstrijd groot succes!
Zowel binnen als buiten was het woensdagavond 13 juni een en al cultuur wat de klok sloeg. Buiten was op de Markt in Papendrecht de eerste dag van ‘Music, Art & Lemonade’ aan de gang, binnen in de plaatselijke bibliotheek vond de prijsuitreiking plaats van de voor de veertiende keer door de sectie Letteren van Stichting Culturele Raad Papendrecht georganiseerde gedichten- en verhalenwedstrijd. Voor de tweede keer gebeurde dit in combinatie met de sixwordstory-wedstrijd. De avond begon met de door oud-onderwijzer Bert Lock verzorgde interactieve workshop ‘Rijmen’, waarin hij op een erg aanstekelijke manier verschillende dichtvormen voor het voetlicht bracht. Daarna las Bert het door juryvoorzitter Piet Kaptein gecomponeerde juryrapport voor en werd bekend wie van de aanwezige schrijvers en dichters in de prijzen waren gevallen. Bij de verhalenwedstrijd waren dat Fred van Os (1e), Els Jungerius (2e) en Ebo Blokzijl (3e). Bij de gedichtenwedstrijd Paul Ritchi (1e ), Nathalie Looij (2e) en Nelly Lausberg (3e). De winnaars van de sixwordstory-wedstrijd waren Bert de Coninck (1e), Wim Schut (2e) en Wim Ritmeester (3e). Na de laatste woorden ging iedereen – zowel winnaars als niet-winnaars – naar huis met het gevoel dat ze een bijzonder geslaagde avond hadden beleefd.  
 GEDICHTENWEDSTRIJD 2011

Jaarlijks houdt de sectie een gedichtenwedstrijd, steeds met een ander thema. Onderaan deze pagina kunt u doorklikken naar de resultaten van de wedstrijden van de jaren 2004 t/m 2011.

De zevende Gedichtenwedstrijd had als thema beweging. De prijsuitreiking vond plaats in de Openbare Bibliotheek Papendrecht op 25 mei 2011. Voor meer details KLIK HIER.

 GROOT PAPENDRECHTS DICTEE 2010

Het Groot Papendrechts Dictee vierde zijn lustrum op woensdag 1 december 2010. De volledige tekst van het dictee vindt u HIER.

Op 9 december 2009 organiseerde de sectie het vierde Groot Papendrechts Dictee. De avond vond plaats in De Palm. Een fotoimpressie staat HIER, de complete tekst van het dictee vindt u HIER.

 


ANNEJET VAN DER ZIJL IN PAPENDRECHT

Op 21 april 2010 was schrijfster Annejet van der Zijl in Papendrecht. Zij staat op het ogenblijk extra in de belangstelling vanwege de publicatie van de spraakmakende biografie Bernhard, een verborgen geschiedenis. Voor meer details over deze avond: zie ons Archief 2010.

 

 

Foto's: Hans Hulswit

 


Gedichtenwedstrijd 2004

Gedichtenwedstrijd 2005

Gedichtenwedstrijd 2006

Gedichtenwedstrijd 2007

Gedichtenwedstrijd 2009

Gedichtenwedstrijd 2010

Gedichtenwedstrijd 2011

 

Postadres

Postbus 1112
3350 CC Papendrecht
078-7706308 (di en do)
Bezoekadres

Gemeente Papendrecht
Markt 22
3351 PB Papendrecht