Beeldende kunst

Kunst is een vast onderdeel van het straatbeeld in Papendrecht. Zo vast, dat je vaak niet eens meer opmerkt dat ze er is... Dat is natuurlijk zonde en daarom heeft de Culturele Raad Papendrecht hier altijd veel aandacht aan besteed.
De sectie Beeldende Kunst heeft het openbaar kunstbezit opnieuw ge‹nventariseerd en gedigitaliseerd.
De actuele situatie van de gemeentelijke beelden in Papendrecht zijn te zien op de website www.kunstvoorpapendrecht.nl. Het is leuk om deze website eens goed te bekijken en op deze manier te ontdekken welke beelden waar in de gemeente staan. Bij ieder beeld vindt u een korte toelichting en uiteraard de naam van de beeldend kunstenaar.
Op de site vindt u verder een plattegrond en een fiets-/wandel route.

 

 

De golf, de bank en de staanders.
Foto: Hans Hulswit
 

Het kunstwerk "De staanders" staat op de Markt, voor de ingang van het Raadhuis. Het dateert van 1993 en is gemaakt door Eugène Terwindt. Het geeft uitdrukking aan de ligging van Papendrecht aan twee rivieren, de Noord en de Beneden-Merwede, en bovendien aan de dynamiek die daarbij hoort. Blauw glas staat symbool voor lucht en water. We zien de staanders, die de boeg van een schip verbeelden. Deze staanders zijn afgebeeld op de foto hierboven.

 

 

Meer kunstwerken...

 


De huiskamer van Werner Feiersinger.
Foto: Piet MesDe Huiskamer kent een bewogen geschiedenis, want omwonenden kwamen in opstand toen bekend werd voor welke locatie het eigenlijk bedoeld was: een park in de wijk Wilgendonk. Het kwam uiteindelijk terecht in een park vlakbij de tennishal. Daar staat het nog steeds, weggestopt tussen de struiken en bomen. Hopelijk vinden we ooit een betere plek...
De Ertepeller wordt door veel Papendrechters gezien als het symbool van het dorp. Jarenlang stond het aan de Veerweg vlakbij de Meent, totdat het verplaatst werd toen de sloop van het oude winkelcentrum begon. Op de huidige plaats, bij de muziektent aan de Eilandstraat, komt het beeld goed tot zijn recht.

De Ertepeller van Marks
Foto: Hans Hulswit
   

De tekkel
Foto: Hans Hulswit
De tekkel van mevr. A. Blok staat bij het Willem de Zwijger College, aan de Rembrandtlaan. Het werk is van beton en wit gesausd.

 

Beeldenboulevard Papendrecht

 

De Stichting Beeldenpark Drechtoevers exposeert al vele jaren beelden van nationaal en internationaal bekende beeldhouwers langs de oevers van de rivieren de Beneden Merwede en de Noord. U vindt ze langs het Havenhoofd, Veerplein, Merwehoofd en het Aviolandapad. Regelmatig worden er beelden gewisseld.
Zie ook de website en de Facebook pagina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persoon van Cor van Gulik

 

​2.2.3D.2 van Lucien den Arend                                                Love van Georgi Tchapkanov

 

Postadres

Postbus 1112
3350 CC Papendrecht
078-7706308 (di en do)
Bezoekadres

Gemeente Papendrecht
Markt 22
3351 PB Papendrecht