Atelierbezoeken

Atelierbezoek Diana van Hal

 

Zaterdag 10 november 2012 bracht een groep amateurkunstenaars en kunstliefhebbers een bezoek aan het atelier van Diana van Hal, beeldend kunstenaar te Dordrecht. Dit was door de sectie Amateurkunst georganiseerd.

 

Diana vertelde in haar atelier aan de Singel 222, in de voormalige St. Jozefschool, over haar jeugd, scholing en hoe ze uiteindelijk afstudeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam.
Haar reizen naar West-Afrika en Cuba hebben de basis gelegd voor haar liefde voor de etnische volkskunst.
Zij maakt wel schetsjes voor een nieuw werk, maar die blijken uiteindelijk slechts de basis geweest te zijn voor het uiteindelijke werk.

 

Aan de hand van een voorbeeld heeft Diana laten zien hoe het werk zich ontwikkeld.
Zij werkt over het algemeen van licht naar donker.
Dus wordt in het linoleum eerst uitgesneden wat wit moet blijven en wordt met de lichtste kleur gedrukt. Daarna wordt uitgesneden wat in die kleur moet blijven en wordt met de volgende kleur gedrukt. En zo gaat het nog een aantal malen tot aan het eindresultaat. Op de foto links zijn een 3-tal tussenstadia te zien. Links zijn al 4 kleuren gedrukt en mooi is te zien hoe het werk zich ontwikkeld met de volgende kleuren.
Vereist is dat de linosnede en het papier steeds exact op de juiste plaats op de pers komen (foto rechts).

 

Bekend zal zijn dat zij in 2004 de werkkamer van Hans Spigt (wethouder cultuur te Dordrecht) heeft ingericht met een plafondschildering en verdere inrichting van de kamer.
Maar Diana heeft ook verteld over haar project in Gambia, waar zij een muurschildering op een muur rond een school heeft gerealiseerd. De schildering is gebaseerd op tekeningen van kinderen van die school. Met een aantal foto’s heeft zij ons het werk en het resultaat laten zien.

 

Alle bezoekers hebben erg genoten van deze middag bij een enthousiast vertellende Diana en krijgen bij het afscheid nog een mapje met informatie en kaarten.

 

 

Foto’s: Ruud van Mourik

 

 

Atelierbezoek Atelier ‘t Venster

 

Op zaterdag 29 oktober 2011 heeft een bezoek plaatsgevonden aan Atelier 't Venster, Rembrandtlaan 67 in Papendrecht. Het bezoek begon om 10 uur en om 13.30 uur en duurde twee uur lang.

 

Lida aan de Wiel vertelde over de geschiedenis van glaskunst en er kwamen verschillende technieken aan bod zoals glas-in-lood, tiffany en brandschilderen.

Door de duidelijke uitleg, het enthousiast vertellen over, het laten zien van  verschillende werkwijzen, o.a. het brandschilderen, glas in lood, glasfusen en beaden (glazen kralen maken) enz. was dit bezoek voor ieder een verrijking van de kennis over de mogelijkheden met glas en zeker de moeite waard!

 

 

 

 

 

 

 

 

Atelierbezoek Mieke Schamp

 

Het laatste atelierbezoek van dit seizoen bracht een groep amateurkunstenaars en kunstliefhebbers op zaterdag 28 november 2009 aan het atelier van Mieke Schamp, beeldend kunstenaar te Dordrecht.

 

Mieke Schamp is na haar opleiding handarbeid begonnen met lesgeven op een Mavo, later kwam daar het huidige ToBe in Dordrecht bij, waar zij nog steeds een vijftal cursussen Keramiek geeft en een cursus Tekenen en Schilderen.

 

In de loop der tijd heeft Mieke zich steeds verder bekwaamd in het werken met klei en daar zelf ook een aantal opleidingen in gevolgd. Met voorbeelden van haar werk heeft zij ons verteld over de ontwikkeling daarvan. Begonnen met aardewerk, later overgaand in steengoed en nu is zij hoofdzakelijk bezig met porselein. Ook de verschillende oventechnieken, al dan niet met bijvoorbeeld zaagsel en zout kwamen aan de orde. Verder het vormen met de hand, het werken met de draaischijf en het gieten (van porselein).

 

De bezoekers hebben genoten van alles wat Mieke vertelde over en liet zien van haar schitterende werk en gingen na afloop tevreden en een stuk wijzer richting Papendrecht.
    
    
Foto’s: Ruud van Mourik

 

 

Atelierbezoek Katinka van Haren

 

Vrijdag 6 november 2009 bracht een groep amateurkunstenaars en kunstliefhebbers een bezoek aan het atelier van Katinka van Haren, beeldend kunstenaar te Dordrecht.


Katinka vertelde in haar galerie/atelier Voilá aan de Voorstraat 175 dat zij na haar studie aan de Mode Academie in Amsterdam (haar afstudeerrichting was het ontwerpen van dessins) na wat omzwervingen in Dordrecht terecht gekomen is.
Zij is begonnen met het schilderen in aquarel voornamelijk bloemenstillevens en dieren. Om later over te gaan op gouache met veel fantasieën en geabstraheerde vrolijke werken. Op een gegeven moment komen de collages, eerst vrij plat, maar later steeds dikker, met hout, touw, schelpen en van alles wat ze overal vindt.
Een schitterend voorbeeld is de Blauwbilgorgel die zij 2 jaar geleden maakte ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van Buddingh’s oergorgelrijm ‘De blauwbilgorgel’ (zichtbaar rechts op de achtergrond op de linker foto). Katinka is n.l. enorm geïnspireerd geraakt door de Gorgelrijmen van Kees Buddingh’ en is sindsdien vooral bezig met de Gorgelwezens in potlood en inkt (zie foto rechts).

 

Alle bezoekers hebben erg genoten van deze middag bij een enthousiast vertellende Katinka.


    
Foto’s: Ruud van Mourik

 

 

Atelierbezoek Cor van Gulik

 

Vrijdag 23 oktober 2009 bracht een groep amateurkunstenaars en kunstliefhebbers een bezoek aan het atelier van Cor van Gulik, grafisch en beeldend kunstenaar te Dordrecht, tevens begeleider Open Atelier van de sectie Amateurkunst op de woensdagmiddag.


Cor van Gulik vertelde aan de hand van voorbeelden hoe hij te werk gaat met het vervaardigen van zijn grafische kunstwerken, de verschillen tussen de droge naaldtechniek op koperplaten en het etsen op zinkplaten. Na alle uitleg toonde hij hoe de zinkplaten gesneden worden en voorbereid met een waslaag die daarna beroet worden. Toen mochten alle bezoekers met behulp van een potlood een boom tekenen en zo in de waslaag uitkrassen, waarna de zinkplaatjes in een zuurbad gingen. Na het schoonmaken werd er drukinkt over het hele plaatje aangebracht, waarna alle overtollige inkt verwijderd werd. Daarna werd de afdruk gemaakt onder de grote pers en werden de resultaten van het werk zichtbaar. Iedereen mocht de etsplaat en de ets mee naar huis nemen.
Daarna wandelde de groep naar het “ijzeratelier” van Cor waar hij zijn beelden uit plaatjes ijzer samenlast.


Alle bezoekers hebben erg genoten van deze middag bij een enthousiaste Cor van Gulik.
    

Foto’s: Ruud van Mourik

 

 

Hieronder enige foto-impressies van eerdere atelierbezoeken.
Foto’s: Ruud van Mourik

 

Atelierbezoek Diane Kuhlemeier


    


Atelierbezoek Gemma Frowijn

 


    
Atelierbezoek Gerhard Lentink

 


    
Atelierbezoek Rinus Blommaert

 

     

Postadres

Postbus 1112
3350 CC Papendrecht
078-7706308 (di en do)
Bezoekadres

Gemeente Papendrecht
Markt 22
3351 PB Papendrecht