Beeldende kunst

Kunst is een vast onderdeel van het straatbeeld in Papendrecht. Zo vast, dat je vaak niet eens meer opmerkt dat ze er is... Dat is natuurlijk zonde en daarom heeft de Culturele Raad Papendrecht hier altijd veel aandacht aan besteed. Voorbeeld hiervan is het boekje Papendrecht in beeld, uitgegeven door de CRP in 2003, dat een overzicht geeft van het openbaar kunstbezit van Papendrecht in de vorm van twee routebeschrijvingen voor wandelaar en fietser.

De sectie Beeldende Kunst heeft het openbaar kunstbezit in  2013 opnieuw geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Hier is de website http://www.kunstvoorpapendrecht.nl uit voortgekomen. De website is met behulp van een aantal enthousiaste leerlingen van CSG De Lage Waard tot stand gekomen.

De website werd op 24 april 2014 tijdens een feestelijke bijeenkomst symboliosch aangeboden aan wethouder Reuwer.

Beeldenboulevard Papendrecht
De Stichting Beeldenpark Drechtoevers heeft op 17 juni 2011 de tweede expositie op de Papendrechtse Beeldenboulevard geopend, onder de titel Riverside. Het is de opvolger van de tentoonstelling Het Moment, die op 12 juni 2010 werd geopend door burgemeester Kees de Bruin. Deze expositie werd een groot succes en ondervond grote waardering, zowel van het publiek als binnen de kunstwereld. De verwachtingen voor Riverside zijn dan ook hooggespannen. De tentoonstelling bestaat dit jaar uit 15 beelden van diverse kunstenaars.

De Boulevard is een project van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers, die al een beeldenpark in Zwijndrecht beheert. Met deze Beeldenboulevard werd een lang gekoesterde wens van de st. CRP gerealiseerd. De stichting en haar voorganger, de CRP, hadden jarenlang gepleit voor een concentratie van beeldend werk langs de Papendrechtse dijk.

Hieronder vindt u een aantal van de werken die deel uitmaken van de expositie Riverside (foto's: Hans Hulswit).

 

 

De golf, de bank en de staanders.
Foto: Hans Hulswit
 

Het kunstwerk "De golf, de bank en de staanders" staat op de Markt, voor de ingang van het Raadhuis. Het dateert van 1993 en is gemaakt door Eugène Terwindt. Het geeft uitdrukking aan de ligging van Papendrecht aan twee rivieren, de Noord en de Beneden-Merwede, en bovendien aan de dynamiek die daarbij hoort. Blauw glas staat symbool voor lucht en water. We zien verder een golfbeweging en staanders, die de boeg van een schip verbeelden. Deze staanders zijn afgebeeld op de foto hierboven.

 

 

Meer kunstwerken...

 


De huiskamer van Werner Feiersinger.
Foto: Piet MesDe Huiskamer kent een bewogen geschiedenis, want omwonenden kwamen in opstand toen bekend werd voor welke locatie het eigenlijk bedoeld was: een park in de wijk Wilgendonk. Het kwam uiteindelijk terecht in een park vlakbij de tennishal. Daar staat het nog steeds, weggestopt tussen de struiken en bomen. Hopelijk vinden we ooit een betere plek...
De Ertepeller wordt door veel Papendrechters gezien als het symbool van het dorp. Jarenlang stond het aan de Veerweg vlakbij de Meent, totdat het verplaatst werd toen de sloop van het oude winkelcentrum begon. Op de huidige plaats, bij de muziektent aan de Eilandstraat, komt het beeld goed tot zijn recht.

De Ertepeller
Foto: Hans Hulswit
   

De tekkel
Foto: Hans Hulswit
De tekkel van mevr. A. Blok staat bij het Willem de Zwijger College, aan de Rembrandtlaan. Het werk is van beton en wit gesausd.

 

Postadres

Postbus 1112
3350 CC Papendrecht
078-7706308 (di en do)
Bezoekadres

Gemeente Papendrecht
Markt 22
3351 PB Papendrecht